Imate pitanja?

često postavljena pitanja:

U potpunosti. Jedino što dijamant stvoren u laboratoriji razlikuje od prirodnog dijamanta je poreklo, jer gajeni dijamant je hemijski, fizički i optički isti kao i onaj koji se nalazi ispod površine zemlje.

Laboratorijski gajeni dijamanti su zaista prava stvar. Za razliku od cirkona ili mosanita, koji izgledaju slično dijamantima, ali imaju različita hemijska i fizička svojstva i neuporedivo manji sjaj i dugotrajnost. Svaki juvelir sa lakoćom može primetiti razliku izmedju dijamanta i dijamantskih simulanata. Dok čak ni eksperti gemolozi ne mogu golim okom da vide razliku izmedju prirodnih dijamanata, i onih kreiranim uz pomoć tehnologije.

Velike međunarodne, nezavisne laboratorije kao što su IGI (International Gemological Institute) sertifikuju laboratorijske dijamante na identičan način i po potpuno istim kriterijumima kao idijamante izvađene iz Zemlje.

Laboratorijski gajeni dijamanti imaju istu kristalnu strukturu, hemijski sastav, optička svojstva i
fizičke osobine kao i dijamanti iz dubina zemlje. Uzgajani dijamanti se ocenjuju po potpuno istim
kriterijumima kao i prirodni, od strane istih nezavisnih gemoloških laboratorija. Za razliku od
jeftinih dijamantskih simulanata kao što su cirkon ili moisanit, laboratorijski dijamanti poseduju
potpuno identičan kvalitet kao i dijamanti iz zemlje i vremenom ne blede, niti menjaju boju.

Ne. Laboratorijski dijamanti i prirodni dijamanti istog kvaliteta izgledaju isto, čak i istreniranom oku. Tradicionalni juvelirski alati kao što su mikroskopi ili lupe ne mogu da otkriju razliku između dijamanta uzgojenog u laboratoriji i prirodnog dijamanta, izvađenog iz Zemlje.

Standardni alati za ispitivanje dijamanata koje koriste mnogi zlatari dizajnirani su da razlikuju dijamanskih simulante (cirkone i moisanit) i dijamanate. Ovi alati su osnovni i ne mogu tačno da razlikuju prirodne i uzgajane dijamante. Gemološka oprema potrebna za pouzdano utvrđivanje da li se dijamant kopa ili uzgaja prilično je složena i košta preko 10.000 američkih dolara. Najtačnija metoda detekcije, Fotoluminiscentna spektroskopija, zahteva duboko zamrzavanje dijamanata na -196°C. Većina juvelira ne poseduje takvu opremu zbog skupih troškova i složenosti samog procesa.

Svi Innocent diamond dijamanti iznad 0,30ct su sertifikovani od strane neprofitne gemološke laboratorije IGI (International Gemological Institute). Zlatari uz pomoć mikroskopa mogu potražiti jedinstveni ID dijamanta u javnoj bazi podataka. Ponosni smo na poreklo naših dijamanata i ne pokušavamo da sakrijemo činjenicu da su laboratorijski uzgajani.

Poput dijamanta koji potiču iz Zemlje, dijamanti uzgajani u laboratoriji izrađeni su od ugljenika. Proces uzgajanja dijamanata počinje od sitnih zrna ugljenika već postojećih dijamanata. Napredne tehnologije – ili ekstremni pritisak i toplota (HPHT – High Pressure High Temperature) ili poseban postupak taloženja (poznat kao CVD – Chemical Vapour Deposition ) – oponašaju prirodni metod stvaranja dijamanata gde se ugljenik kristališe u dijamant.

Neki laboratorijski dijamanti uzgajani taloženjem (CVD tehnikom) takođe mogu biti podvrgnuti pritisku i toplotnoj obradi (HPHT) nakon što se uzgajaju. Laboratorijski dijamanti mogu se razlikovati od prirodnih dijamanata samo pomoću specijalizovane opreme koja može otkriti manje razlike u rastu kristala i hemijskim elementima koji se u njima nalaze. U prirodnim dijamantima se često (ali ne uvek) mogu pronaći sitne čestice azota ili bora, dok sa laboratorijskim dijamantima to nije slučaj. Kada se upoređuju prirodni dijamant koji u sebi nema prisustvo drugih hemijskih elemenata i uzgajanog dijamanta, nemoguće je primetiti razliku, čak ni korišćenjem specijalizovane opreme.

Dijamanti stvoreni u laboratoriji nude izvrsnu vrednost i pristupačniji su od prirodnih dijamanata slične veličine i kvaliteta.

Poput prirodnih dijamanata, dijamanti stvoreni u laboratoriji razlikovaće se u boji, čistoći i brusu. Svaki dijamant je jedinstven. Dijamanti stvoreni u laboratoriji mogu imarti manje unutrašnje ili površinske inkluzije, uporedive sa visokokvalitetnim prirodnim dijamantima. Laboratorijski dijamanti se procenjuju i ocenjuju u nezavisnim gemološkim laboratorijama koje potvrđuju prirodne dijamante, koristeći iste stroge standarde.

Budući da su fizički i hemijski isti kao prirodni dijamanti, dijamanti stvoreni u laboratoriji su podjednako dugotrajni i vremenom se neće zamutiti, izgubiti sjaj, ni promeniti boju. Međutim, prašina, zagađenje i svakodnevno nošenje vremenom utiču na sjaj dijamanata i površine plemenitih metala. Predlažemo Vam da svoj omiljeni komad nakita odnesete na profesionalno odžavanje posle određenog vremena, a naši stručni juveliri će proveriti i uveriti se da li je dragi kamen sigurno i adekvatno postavljen i obezbedićemo Vam temeljno i
profesionalno čišćenje. Pored profesionalne nege, preporučujemo Vam i čiščenje nakita neabrazivnim sredstvima bez limunske kiseline.

Budući da je prodaja dijamantskog dragog kamenja nastalog u laboratoriji relativno nova, još uvek nema toliko prodajnih mesta koja će otkupiti ovaj dijamant. Zalagaonice i zlatare kod nas, uglavnom još uvek ne kupuju laboratorijske dijamante; međutim, to se menja kako industrija
raste, naročito u inostranstvu. Na primer, jedan od najvećih internetskih brokera dijamanata na svetu nedavno je počeo da dozvoljava prodaju laboratorijskih dijamanata na svojoj mreži.

Innocent Diamond se obavezuje da će uvek dati ponudu za kupovinu laboratorijskih dijamanata od naših klijenata, ukoliko je dijamant neoštećen, prvenstveno kupljen u jednoj od naših radnji i dolazi sa sertifikatom uz koji je prodat. Pored toga, Innocent Diamond nudi doživotnu zamenu
za naše klijente koji bi želeli da svoj dijamant zamene za veći, uz doplatu samo razlike u ceni.

Innocent Diamond savetuje svojim klijentima da kupovinu dijamanata vide kao luksuznu kupovinu, a ne kao investiciju. Nikada ne treba očekivati da ćete moći prodati svoj dijamant za više ili isto onoliko koliko ste prvobitno platili u maloprodaji, bilo da je to prirodni ili laboratorijski uzgojen dijamant. Razlog za to je jednostavan – trgovci koji kupuju dijamant od vas moraju biti u mogućnosti da preprodaju taj kamen radi zarade.

Apsolutno! Kada kupujete laboratorijski dijamantski nakit, ulažete u budućnost čovečanstva, jer direktno podržavate istraživanje i razvoj najsavremenije tehnologije u industrijama kao što su:

• Farmacija
• Računarstvo i informacione tehnologije
• Proizvodnja
• Nauke o materijalima (hemija, fizika, inženjerstvo)
• Obnovljiva energija

Pitate se kako? Svi glavni proizvođači laboratorijskih dijamanata aktivno uzgajaju dijamante u druge svrhe. Ti proizvođači dijamanata koriste prihod od dragog kamenja koje uzgajaju kako bi finansirali svoje napore u istraživanju i razvoju i proširili svoj proizvodni kapacitet.

Stoga vaša kupovina u Innocent Diamond-u direktno podržava razvoj visokotehnoloških primena dijamanata za laserska sočiva, hirurške noževe, brža električna vozila za punjenje, uređaje za prečišćavanje vode, poluprovodnike i još mnogo toga.