Imate pitanja?

često postavljena pitanja:

U potpunosti. Jedino što ekološki dijamant razlikuje od prirodnog dijamanta je njegovo poreklo, jer je dijamant koji je uzgajan iznad površine zemlje hemijski, fizički i optički isti kao i onaj koji se nalazi ispod površine zemlje.

Ekološki dijamanti su zaista prava stvar, za razliku od cirkona ili mosanita, koji izgledaju slično dijamantima, ali imaju različita hemijska i fizička svojstva i neuporedivo manji sjaj i dugotrajnost. Svaki juvelir sa lakoćom može primetiti razliku izmedju dijamanta i dijamantskih simulanata, dok čak ni eksperti gemolozi ne mogu golim okom, a ni pod mikroskopom, da vide razliku izmedju prirodnih dijamanata, i onih uzgajanih uz pomoć tehnologije.

Velike međunarodne, nezavisne laboratorije kao što su GIA (Gemological Institute of America) i IGI (International Gemological Institute) sertifikuju laboratorijski uzgajane, odnosno ekološke dijamante na identičan način i po potpuno istim kriterijumima kao i dijamante izvađene iz Zemlje.

Ne. Ekološki dijamanti imaju istu kristalnu strukturu, hemijski sastav, optička svojstva i fizičke osobine kao i dijamanti iz dubina zemlje. Uzgajani dijamanti se ocenjuju po potpuno istim kriterijumima kao i prirodni, od strane istih nezavisnih gemoloških laboratorija.

Za razliku od jeftinih dijamantskih simulanata kao što su cirkon ili moisanit, laboratorijski dijamanti poseduju potpuno identičan kvalitet kao i dijamanti iz zemlje i vremenom ne blede, niti menjaju boju.

Ne. Ekološki dijamanti i prirodni dijamanti istog kvaliteta izgledaju isto, čak i istreniranom oku. Tradicionalni juvelirski alati kao što su mikroskopi i lupe ne mogu da otkriju razliku između dijamanta uzgojenog u laboratoriji i prirodnog dijamanta izvađenog iz Zemlje.

Najsavremeni alati za ispitivanje dijamanata koje koriste mnogi zlatari dizajnirani su da razlikuju dijamanske simulante (cirkone i moisanit) i dijamanate. Ovi alati prepoznaju razlike u hemijskoj strukturi kamena, a s obzirom na to da je hemijska struktura prirodnih i ekoloških dijamanata ista, ti alati ne mogu da razlikuju ova dva tipa dijamanta. 

Gemološka oprema potrebna za pouzdano utvrđivanje da li se dijamant kopa ili uzgaja prilično je složena i košta preko 10.000 američkih dolara. Najtačnija metoda detekcije, fotoluminiscentna spektroskopija, zahteva duboko zamrzavanje dijamanata na -196°C. Većina juvelira ne poseduje takvu opremu zbog skupih troškova i složenosti samog procesa.

Svi Innocent diamond dijamanti iznad 0,30ct su sertifikovani od strane neprofitne gemološke laboratorije IGI (International Gemological Institute).

Zlatari uz pomoć mikroskopa mogu potražiti jedinstveni ID dijamanta u javnoj bazi podataka.

Ponosni smo na poreklo naših dijamanata i ne pokušavamo da sakrijemo činjenicu da su laboratorijski uzgajani.

Poput dijamanta koji potiču iz zemlje, ekološki dijamanti izrađeni su od ugljenika. Proces uzgajanja dijamanata počinje od sitnih zrna ugljenika već postojećih dijamanata.

Napredne tehnologije – ili ekstremni pritisak i toplota (HPHT – High Pressure High Temperature) ili poseban postupak taloženja (poznat kao CVD – Chemical Vapour Deposition ) – oponašaju prirodni metod stvaranja dijamanata gde se ugljenik kristališe u dijamant. 

Ekološki mogu se razlikovati od prirodnih dijamanata samo pomoću specijalizovane opreme koja može otkriti manje razlike u rastu kristala i hemijskim elementima koji se u njima nalaze.

U prirodnim dijamantima se često (ali ne i uvek) mogu pronaći sitne čestice azota ili bora, dok sa ekološkim dijamantima to nije slučaj. Oni se sastoje od čistog ugljenika. Prema tome, kada se upoređuju prirodni dijamant koji u sebi nema prisustvo drugih hemijskih elemenata i ekološki dijamant, nemoguće je primetiti razliku, čak ni korišćenjem specijalizovane opreme.

Dijamanti stvoreni u laboratoriji nude izvrsnu vrednost i znatno su pristupačniji od prirodnih dijamanata slične veličine i kvaliteta.

Jedan od razloga za to je što prirodni dijamanti, od momenta kada se iskopaju iz Zemlje, do momenta kada dođu u ruke kupaca, promene između 10 do 20 lokacija, a svaka stanica u tom lancu mora da ostvari neki profit.

Nasuprot tome, Innocent Diamond ekološki dijamanti, iz laboratorije u Kanadi u kojoj su uzgajani idu direktno na sertifikovanje u Belgiju, i odmah posle toga stižu u našu radionicu gde se pažljivo fasuju u nakit.

Drugim rečima, proces proizvodnje im je znatno kraći, i samim tim – jeftiniji.  

Svaki dijamant je jedinstven. Zato što nastaju na potpuno isti način kao i prirodni i zato što imaju potpuno istu hemijsku strukturu, ekološki dijamanti imaju ista odstupanja u boji, čistoći i brusu.

Međutim, zato što je proces nastanka ekoloških dijamanata pažljivo kontrolisan, ovi dijamanti su po čistoći, boji i ostalim karakteristikama uglavnom kvalitetniji od prirodnih. Ekološki dijamanti mogu manje unutrašnje ili površinske inkluzije, uporedive sa izrazito kvalitetnim (i retkim) prirodnim dijamantima.

Ekološki dijamanti se procenjuju i ocenjuju u nezavisnim gemološkim laboratorijama koje sertifikuju i prirodne dijamante, koristeći iste stroge standarde.

Budući da su fizički i hemijski isti kao prirodni dijamanti, ekološki dijamanti su podjednako dugotrajni i vremenom se neće zamutiti, izgubiti sjaj, ni promeniti boju.

Međutim, prašina, zagađenje i svakodnevno nošenje vremenom utiču na površinski sjaj dijamanata (kako prirodnih, tako i ekoloških) i površine plemenitih metala (zlata i srebra).

Predlažemo Vam da svoj omiljeni komad nakita odnesete na profesionalno održavanje posle određenog vremena, a naši stručni juveliri će proveriti i uveriti se da li je dragi kamen sigurno i adekvatno postavljen i obezbedićemo Vam temeljno i profesionalno čišćenje.

Pored profesionalne nege, preporučujemo Vam i kućno čiščenje nakita neabrazivnim sredstvima bez limunske kiseline.

Budući da je prodaja uzgajanog dijamantskog nakita relativno nova, još uvek nema puno prodajnih mesta koja će otkupiti ovaj dijamant. Zalagaonice i zlatare kod nas uglavnom još uvek ne vrše otkup ekoloških dijamanata, jer se ne bave prodajom istih. Međutim, to se menja kako industrija raste, naročito u inostranstvu.

Na primer, jedan od najvećih internetskih brokera dijamanata na svetu nedavno je počeo da dozvoljava prodaju ekoloških (lab-grown) dijamanata na svojoj mreži.

Zlatara Stefanović 1886 i Innocent Diamond se obavezuju da će uvek dati ponudu za kupovinu ekoloških dijamanata od naših klijenata, ukoliko je dijamant neoštećen, prvenstveno kupljen u jednoj od naših radnji i dolazi sa sertifikatom uz koji je prodat.

Pored toga, Innocent Diamond nudi doživotnu zamenu za naše klijente koji bi želeli da svoj dijamant zamene za veći, uz doplatu samo razlike u ceni.

Innocent Diamond savetuje svoje klijente da kupovinu dijamanata vide kao luksuznu kupovinu, a ne kao investiciju. Nikada ne treba očekivati da ćete moći prodati svoj dijamant za više ili isto onoliko koliko ste ga prvobitno platili u maloprodaji, bilo da je to prirodni ili ekološki dijamant, sem ukloliko se ne radi o nekom izuzetno retkom dijamantu. 

Razlog za to je jednostavan – trgovci koji kupuju dijamant od vas moraju biti u mogućnosti da preprodaju taj kamen radi zarade.

Apsolutno! Kada kupujete laboratorijski dijamantski nakit, ulažete u budućnost čovečanstva, jer direktno podržavate istraživanje i razvoj najsavremenije tehnologije u industrijama kao što su:

• Farmacija
• Računarstvo i informacione tehnologije
• Proizvodnja
• Nauke o materijalima (hemija, fizika, inženjerstvo)
• Obnovljiva energija

Pitate se kako? Svi glavni proizvođači laboratorijskih dijamanata aktivno uzgajaju dijamante u druge svrhe. Ti proizvođači dijamanata koriste prihod od dragog kamenja koje uzgajaju kako bi finansirali svoje napore u istraživanju i razvoju i proširili svoj proizvodni kapacitet.

Stoga vaša kupovina u Innocent Diamond-u direktno podržava razvoj visokotehnoloških primena dijamanata za laserska sočiva, hirurške noževe, brža električna vozila za punjenje, uređaje za prečišćavanje vode, poluprovodnike i još mnogo toga.

Close ✕

Cena

Tip Proizvoda

1